UUSI TIELIIKENNELAKI 1.6.2020

UUSI TIELIIKENNELAKI 1.6.2020

Talvirenkaiden käyttöaika

  

Uuden tieliikennelain myötä talvirenkaiden käyttöaikaa koskevat säännöt muuttuivat. Muutos koskee yli 750 kg kokonaismassan perävaunuja (O2-luokka), eli Majavan tuotannosta pääsääntöisesti jarrullisia kärryjä.

- Talvirenkaita tulee käyttää, jos sää tai keli sitä edellyttää, marraskuun alusta maaliskuun loppuun. Pakollinen käyttöaika pitenee siten kuukaudella sekä syksyllä, että keväällä, mikäli keli sitä edellyttää.

- Vaadittuna aikana talvirenkaassa tulee kulutuspinnan pääurien syvyys olla vähintään 3 mm

- Kuitenkin myös kesärenkaita saa tuona aikana käyttää, jos alueella vallitsee ”kesäkeli”

- Säällä tai kelillä, jolloin talvirenkaiden käyttöä edellytetään, tarkoitetaan tieolosuhteita, joissa alueen tieverkolla, myös pienemmät tiet huomioon ottaen, on tarve käyttää talvirenkaita olemassa olevan tai mahdollisen liukkauden vuoksi

- Yksittäistapauksessa liikenteenvalvoja määrittelee, onko olosuhde sellainen, että talvirenkaita on käytettävä

Toisin sanoen uuden lain myötä esimerkiksi syksyllä talvirenkaita ei tarvitse vaihtaa pelkästään kalenterin perusteella. Kärryn käyttäjän tulee silti huolehtia ennakoiden, että ”talvi ei pääse yllättämään”, ja alla on lain edellyttämät renkaat.

 

Millaiset talvirenkaat?

Ajoneuvoluokka O2: Vetoauton talvirenkaiden malli, ei vaikuta kärryn talvirenkaiden malliin. Jos vetoautossa on nastarenkaat, tulee silloin perävaunussakin olla talvirenkaat. Talvirenkaana voidaan käyttää rengasta, jossa on nastat tai kitkat tai nastattomat talvikäyttöön soveltuvat renkaat (varustettu merkinnällä M+S, M.S, M & S, M-S, MS tai "Mud and Snow").

Ajoneuvoluokka O1: Ei talvirengaspakkoa

   

Talvirenkaita hankittaessa tulee muistaa myös varmistaa, että kantavuus on riittävä. Renkaan kantavuuden pitää vastata vähintään puolta akseliston kannattelemasta kuormasta.

 

Huom. kaikki vakiorenkaat Majavan peräkärryissä sekä trailereissa ovat varustettu merkinnällä M+S.

Lähteet: Liikenneturva, auton renkaat, 2020 / TRAFICOM/420043/03.04.03.00/2019

 

Majava Team